Säg hej, Z-Wave Goodbye

Oct 10, 2022 Uncategorized

En del av attraktionen av en Z-Wave Wise House-installation är den utmärkta variationen av hårdvarumoduler som erbjuds. Det finns för närvarande 375 olika tillverkare som skapar över 1 500 unika Z-Wave-moduler. Imponerande.

Problemet

Men även om Z-Wave är en “standard” finns det ett växande problem som måste tas upp. Varje gång en ny gadget introduceras måste du fråga dig själv-stöds detta i min Z-Wave-installation?

Oavsett om du kör Domoticz, Fibaro, Homeser, Indigo, SmartThings, Vera, Zipato eller någon typ av annan hårdvaru- eller programvaruapplikationskontroller, är det långt ifrån specifikt att en ny gadget kommer att fungera direkt utanför fladdermus.

I själva verket är det mycket mer troligt att du i bästa fall måste vänta länge på en uppdatering för att lägga till stöd för den modulen. I värsta fall kan det aldrig stödjas alls.

Vissa multisensor-prylar kan bo på en mellangrund på din controller, med bara ett fåtal av deras funktioner som stöds-eventuellt rörelse kommer att erbjudas men inte temperatur till exempel.

Anledningen

Det är sedan varje tillverkning måste programmera stöd för varje ny gadget i deras controller såväl som det som slutar bli en enorm fråga. Till och med megaföretag som Samsung tar tid att lägga till alla dessa nya saker, så det är enkelt att se exakt hur det slutar vara ett betydande problem för några av de mycket mer nischspelare. Vi frågade Mac House Automation Specialists Indigo Domotics vad som exakt ingår såväl som de berättade för oss …

Den äkta frågan är att även om Z-Wave-protokollet erbjuder kommandoklasser som definierar grundläggande prestanda (dimning, relä på/av, sensorer, etc.), måste vi sedan ta reda på exakt hur man ska likna det till Indigos högre nivå prylar Förutom att identifiera vilka UI, åtgärder, såväl som triggers borde visas samt exakt hur de kartlägger dessa kommandoklasser såväl som slutpunkter. Även om problem i vissa fall inträffar med leverantörer som inte dokumenterar vilka kommandoklasser som används, är den mödosamma delen i slutet bara att ta reda på exakt hur vad som borde kartläggas till objekt på högre nivå och UI. Ett annat problem är att det inte finns några avlägsna (eller åtminstone konsekvent följda) Z-WAVE-krav för några av de högre nivåerna, som multi-knapps knappsatser. Moduler har också i vissa fall firmwarebuggar som vi måste arbeta runt, liksom vi på samma sätt måste identifiera vilka konfigurationsparametrar vi vill visa i användargränssnittet. Lägg till allt detta såväl som det så bra som det kan ta en icke-trivial mängd ansträngning för att utföra dessa gadgetdefinitioner, särskilt för mycket mer komplexa moduler.

Lätt att se hur ett accelererande antal nya hårdvaruutgivningar blir utmanande att hantera såväl som exakt hur affärer måste prioritera sina resurser och lägga till några prylar medan de lämnar andra bakom sig.

Lösningen?

Så finns det en mycket bättre metod eller är det något vi bara måste klara av om vi vill ha kloka hussystem med en så mångfaldig variation av hårdvara från? Vi bad Z-Wave Alliance om sina tankar om omständigheterna såväl som de berättade för oss ..

Z-Wave Alliance är dedikerad till att se till att alla prylar i dess ekosystem är interoperabla för att producera ett brett utbud av alternativ för konsumenter. För detta ändamål utvecklades införandet av Z-Wave Plus-certifieringsprogrammet för att producera en omfattande uppsättning krav för att certifiera produkter samt garantera att de bör arbeta tillsammans. Med Z-Wave Plus har vi producerat kategorier som förstås som “enhetstyper” som fokuserar särskilt på gadgetprestanda ur den individuella synvinkeln, vilket gör att prylar kan bli mycket bättre erkända av Z-Wave-kontroller. Så mycket fler produkter går med Z-Wave Plus-certifiering kommer det att vara ännu enklare för gateways, kontroller och nav att erkänna samt utveckla kompatibilitet i sina individuella gränssnitt.

Utan att veta exakt vad certifieringskraven är för de olika pryltyperna är det svårt att förstå om detta kommer att lösa problemet. Men om Z-Wave Plus-certifieringen testar för mycket mer operativ konsistens på en högre nivå som definitivt verkar vara ett steg i bästa riktning.

Samsung har byggt ett stort grannskap runt deras SmartThings -nav såväl som individer kan etablera sina egna “förare” för den nya hårdvaran med sin IDE (Integrated Advancement Environment). Github har för närvarande 90 plus sidor värda att bläddra i resultat för termen “SmartThings”.

Även om det inte är idealiskt såväl som saker går sönder (särskilt när Samsung gör icke-tillkännagivna förändringar), kan andra tillverkare ta mycket mer fördel av sina stadsdelar i en liknande metod för att hjälpa dem också?

#
Förhandsvisning
Produkt
BetygPris

1
AEOTEC Multisensor 6, Z-Wave Plus 6-i-1 rörelse, temperatur, luftfuktighet, ljus, UV, vibrationssensor …
281 recensioner
£ 42,87
köp på Amazon

2
AEOTEC House Energy Meter Gen5, Z-Wave Plus Wise Electrical Power Use Monitor, Rapportera äkta tidseffekt …
75 recensioner
87,13 £
köp på Amazon

3
AEOTEC Z-Stick Gen5 Plus, Z-Wave Plus USB för att producera Z-Wave Gateway, Zwave Hub Controller Pro 2020 …
12 recensioner
71,50 £
köp på Amazon

Tecken på framgång

I slutändan är det en indikation på Z-Waves framgång att de hanteras med detta problem. Förutom att programkompatibilitetsförvirring är inte heller distinkt för dem, titta bara på den senaste självinducerade blunder (och efterföljande U-sväng) Philips som gjort över tredje firande glödlampstöd för deras skuggsystem.

Men Z-Wave-populariteten gör det till det många av oss bryr sig om mest och trots dessa problem är det fortfarande ett av de extremt finaste kloka husvalen för många människor-jag själv inkluderat. Så snälla, gör mig inte Z-Wave bra hej till alla dessa utmärkta nya enheter.

Z-wavealliance.org: Läs mycket mer Z-Wave-inlägg

Vill ha mer? – Följ oss på Twitter, som oss på Facebook, eller registrera dig för vårt RSS -flöde. Du kan till och med få dessa nyheter levererade via e -post, direkt till din inkorg varje dag.

Dela detta:
Facebook
Twitter
Reddit
Linkedin
Pinterest
E-post
Mer

Whatsapp
Skriva ut

Skype
Tumblr

Telegram
Ficka

Senaste uppdateringen 2021-10-04 / affiliate-länkar / bilder från Amazon Product Marketing API

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *